Vecka 648

 

Din hunds egenskaper och lustar förändras - Din hunds utveckling …..

 

Vuxna djurs egenskaper och är resultat av arv och miljö. Det är då rimligt att fråga sig – kan vi medverka under hundens uppväxt till en mer gynnsam utveckling? Ja, på valpkurser runt om i landet understryker man behoven av miljöträning m.m.. Vi kan förbättra vår hunds möjligheter men bör då veta vad vi vill och vilka egenskaper som är önskvärda.

 

I min analys utgår jag ifrån de färdigheter man mäter i mentalbeskrivningar och mentaltester. För att få en viss uppfattning om den kvalificerade tjänstehunden kan du läsa inlägget angående polishunden och dess önskvärda egenskaper.

 

Nyfikenhet

Hundar bör vara nyfikna. Nyfikenheten är något som för oss och dem framåt i livet. Att undersöka och få nya upplevelser stimulerar alla. Utveckla din hunds nyfikenhet genom att tillsammans pilla i marken efter gömda godisbitar eller leksaker. Låt också hunden få egen tid varje dag då den kan nosa och undersöka världen utan ängsligt övervakning. Hundens nyfikenhet bör inte hållas tillbaka.

 

Leklusten

Leken är en viktig del i lärandet. Den ger också oss möjlighet att göra något tillsammans. Stimulera därför din hunds leklust på alla sätt. När du går ut lägg ”farbror Blå- eller eleganta tant Gredelin- attityden” på hatthyllan. Var barn på nytt med din hund. Tänk bara på att det är du som börjar och avslutar leken.

 

Social utan inställsamhet

Smek och gosa mycket med din hund. Det stärker banden mellan er. Låt också hunden hälsa på främmande om de vill hälsa på den. I ritualen skall man tänka på att hunden skall få ta initiativet. Vill hunden ok, om inte avstå.

 

Modig

Låt hunden vara med dig i vardagen så lång det är möjligt i allehanda miljöer. Därmed utvecklas hundens mod. Om hunden skulle visa tveksamhet i vissa lägen, bibehåll en karsk attityd själv och ”tvinga hunden genom med milt våld”. ÖMKA ALDRIG!

 

Jakt och gripande

Om du vill utveckla jakt och gripande. Gör på motsvarande sätt som med kattungar (fast utrustningen må vara kraftigare) dra en pappersfluga i ett snöre framför kattungen.

Låt hunden fånga bytet, kampa och släpp.

 

Skottfast

Att hunden skall vara skottfast återkommer i många kravspecifikationer. Varför är lätt att förstå när man ser en skotträdd hund som utsätts för smällande. Att hunden lider och råkar i panik är uppenbart. Våra kunskaper angående denna rädsla är entydiga. En ärvd egenskap!

Prognosen för att kunna träna bort skotträdslan är tyvärr dålig. Ömka aldrig hunden om den visar rädsla för ljud eller annat. Uppträd karskt som inget hänt.

 

Fördjupning

Fundering kring motsatta egenskaper till ovanstående och hur hunden då skulle uppträda/vara?

 

===========

 

 

Är det rent av värre än Nannykulturen  --  användning av stackel och el  !

 

I Svenska Dagbladet den 28/11-06 kunde man läsa om ett träningsläger där man använt stackel och el för att få hundarna att agera på rätt sätt. Dessa uppgifter har upprört flera och på olika hundportaler har indignerade diskussioner uppstått.

 

För den som inte är insatt i eldressyr av hundar ….. djur är mycket rädda för föremål som ger elstötar. Detta utnyttjas i allahanda stängsel i lantbruk och inom djurparker. El har också förkommet på slakterier i så kallade grisfösare. För hundar finns det halsband med två piggar som anbringas på hunden och elstöten utlöses med en fjärrdosa. De som använder el hävdar att man behöver kunna påverka hunden (straffa eller få den att bryta verksamhet) på avstånd från föraren.

 

Om el är nödvändigt eller inte behöver inte diskuteras med tanke på att användning numer är förbjuden enligt lag. SBK-dressyrpolicy tar avstånd både från stackel och el. Jag får dock en känsla av att viss dubbelmoral härskar ute bland några av SBK’s mer framgångsrika företrädare. Man tar öppet avstånd men i lönndom använder man utrustningen på sina hundar. Jag har svårt att tänka mig att tillverkare och försäljare skulle tillhandahålla utrustning som inte efterfrågas.

 

Diskussionerna antyder att flera vet att ovan nämnda hantering förekommer inte bara bland bruksfolk utan kanske i större utsträckning i jakthundskretsar. Jag begriper inte varför hundägare utsätter sin bästa vän för något som betecknas vara djurplågeri! Gör du?

 

===========

 

 

Vad gör SBK?

 

När nu stackel och el kommit fram genom SvD’s artikel 28/11-06 väntar jag nyfiket på vad SKK/SBK tänker göra med hänsyn till djurskyddslagen, dressyrpolicy och tidigare uttalanden. Vi minns den högstämda debatten föranlett av ”Hundkoll” tidigare i år.

 

Denna gång gäller det också hundorganisationernas trovärdighet. Men också allas vår egen moral med anledning av de kunskaper vi själva har om förekomsten av dressyrmetoder som är väl hårda mot oförskyllt drabbade hundar.

 

I Djurskyddslagen 5 § står -- Djur får inte överansträngas. Inte heller får de agas eller drivas på med redskap som lätt kan såra eller på annat sätt skada djuret.

I Djurskyddslagens 17 § står -- Djur får inte tränas för eller användas vid tävling på sådant sätt att de utsätts för lidande.

 

Om utvecklingsnivån vid SBK’s tävlingar nått en sådan svårighetsgrad så att icke tillåtna utbildnings- och träningsmetoder krävs så måste dessa tävlingar förbjudas. Med tanke på att flera tävlande kan kvalificera sig utan dessa metoder. Krävs från flera utgångspunkter åtgärder mot denna omilda hundträning.

 

SBK vidtag åtgärder så att inte lagstiftaren går in!

 

============

 

 

Vem har civilkurage

 

Din kommentar väcker frågan - ”Vilka har civilkurage att sätta ner foten?” när auktoritära auktoriteter uppmanar en att handla mot sunt förnuft? Kan det till och med vara så att man blir så förblindad att det sunda förnuftet for sin kos? DH* ditt exempel pekar på detta.

 

För att då jämföra med vad som kan inträffa för en förstagångs hundköpare med bruksras. Hamnar han eller hon på ett kennelläger där ”stackel och el”-metodik tillämpas är risken uppenbar att hundägaren åker hem med dåligt samvete. Vem vågar sätta ner foten i den kretsen?

 

Vi måste våga skydda den egna hunden mot olämplig behandling. I det hundanpassade ledarskapet har jag pekat på att en av grundbultarna ”trygghet/tillit” förutsätter att du står upp för din hund.

 

============

 

 

Allt är inte mörkt, det finns en ljus sida också .....

 

De som anser sig tvungna att söka hjälp för sina bångstyriga hundar i SuperNannyKulturen är i minoritet. Det stora flertalet hundägare och hundar klarar sig bra med valpkurser där leken står i centrum. En del hundägare finner samvaron med hunden så stimulerande att fortsätter med sin hund på andra kurser med fördjupad kunskap i lydnad och aktiviteter som agility etc..

 

Det finns ca en miljon hundar i Sverige som på ett störningsfritt sätt skall inlemmas i samhället. Det är ägarens ansvar att så sker i det enskilda fallet. Våra olika hundorganisationer har också uppgift att utgöra remissinstans åt myndigheter men även att stödja och ge anvisningar till sina hundägande medlemmar.

 

Hundens förmåga att anpassa sig samt bli en betydelsefull vän och kamrat till sin ägare får stor betydelse för mångas livskvalité. Det vore en trist utveckling om någras misstag kommer att innebära ökade restriktioner för alla. För att motverka detta bör syndabockar lagföras.

 

Men nog bör vi kunna vidmakthålla de mjuka ideologierna vid uppfostran av våra hundar med ökade kunskaper hos instruktörer och ägare. Jag tror att uppfödarna har en avgörande roll genom att stödja den nye valpägaren, ge tips hur valpen bör skötas och uppfostras så att ev. bångstyriga valpar tidigt hamnar i ”skolan”.

Små valpar små bekymmer, stora starka …………… ja, du förstår själv. Eller hur?

 

Att se ungdomarna leka med sina följsamma hundar på agilitybanan visar att framtiden är ljus.

 

==========

 

 

Första advent

 

Första Advent … advent(lat. adventus) som betyder ankomst och i folkmun fått betydelsen väntan. Vi väntar på Jesusbarnets födelse. Den första advent helgen innebär också startpunkten på det nya kyrkoåret.

 

Det är dock inte som en religiös högtid och väntan på den årliga tilldragelsen i krubban i Betlehem som är nutidsaktuellt utan mer väntan på tomten och klapparna. Min egen tomtekarriär började 1971 då vår första dotter var ett är. Efter uppehåll på 90-talet har den tomtandet återupptagits med anledning av barnbarns entré i livet.

 

Det finns så här under årets sista månad mycket att summera och glädja sig åt. I år har vi fått ytterligare ett glädjeämne söder om Dalälven, barmark och plusgrader. Verksamheten med hunden kan fortgå som aldrig förr för de som vill passa på att träna på gröna gräsmattor och i spårskogen.

 

De flesta av oss söker vänner och umgänge bland likasinnade. Som hundägare söker man sig till andra med motsvarande ras, utbildningstänk m.m.. Idag har många egen hemsida. Vi med hundintresse söker nyfiket uppfödare och andra hundvänner med tur hittar man grupper där man länkar till varandra och bildar nätverk. Det finns också hundportaler med varierande innehåll. Mycket är det, att skilja vin från vatten är inte lätt, kanske mest en fråga om de egna dryckesvanorna.

 

Första advent på er, StenS.

 

 

Åter Stens Blogg